Mijn honden

Scott

Scott TailUp Beilen, DrentheScott

Onzekere, bijzonder grappige en zachtaardige doerak

Scott is typisch een hond die jij niet kiest, maar die jou kiest. Scott is geboren in 2013 en heeft al een interessant leven achter de rug. Dit heeft hem achtergelaten met een aardig rugzakje.

Opleiding tot hulphond

Uit het nest gekozen om een hulphond te zijn, is hij geplaatst in een liefdevol gastgezin. Daar bleek al snel dat hij in zijn aard voorzichtig, stressgevoelig en onzeker is. Hij plaste van stress veel in huis. Door miscommunicatie met de dierenarts is hij met 5 maanden afgekeurd en herplaatst. Na een paar weken bleek hij echter al weer op Marktplaats te staan en heeft de hulphondenstichting hem teruggehaald. Vanaf dat moment kwam hij in mijn leven. Een bijzonder zachtaardige, lieve hond. Maar ook heel onzeker en aangeslagen, plaste hier de hele dag in huis. Ik heb zoveel mogelijk stress bij hem weg proberen te nemen. Dit resulteerde in een vrolijke en zekerder hond.

De hulphondenstichting nam de beslissing hem alsnog te plaatsen. Hij kwam bij een lieve vrouw en in eerste instantie leek het goed te gaan. Maar na een paar weken kreeg ik al signalen dat hij slecht in zijn vel zat. Hij viel uit naar andere honden, was angstig naar kinderen en jammerde en plaste weer in huis. Na een paar maanden werd ik erbij geroepen en schrok enorm. Hij was een wrak. Als een hond een burn-out kan hebben dan had hij hem. Hij is meteen weer met mij meegegaan en ik ben zeker een jaar bezig geweest om hem alleen maar weer lol en rust in zijn leven te geven. Om de paniek uit zijn ogen te krijgen bij elke nieuwe situatie die hij tegenkwam.

In mijn hart

Toen bleek dat hij niet meer terug zou komen als hulphond en ik hem heel diep in mijn hart had zitten, heb ik besloten hem als mijn eigen hond te houden. Hem weer herplaatsen zou hem geen goed doen. Deze hond koos voor mij en ik dus voor hem.

Hij is mijn leermeester. Door hem heb ik werkelijk geleerd wat een hond nodig heeft. In een omgeving zijn waar de stress hanteerbaar is, waar je zelf keuzes mag maken en waar je je aard als hond mag volgen. In mijn contact met Scott waren gehoorzaamheidsoefeningen ineens helemaal niet meer belangrijk. Zonder stress is dit een ontzettend gehoorzame hond. Belangrijk was hem weer op zijn eigen pootjes zetten en hem het vertrouwen bieden dat de wereld betrouwbaar is.

Accepteren en keuzes maken

Belangrijk voor hem is dat ik zijn stress laag houdt, dat hij voldoende zijn opgekropte energie in zijn hoofd kwijt kan, dat ik hem toon dat ik hem niet zomaar in situaties doe belanden die hij niet aan kan. Ook al lijkt hij soms leuk te spelen met andere honden, ik merk dat hij dan in andere situaties heftiger wordt. Ik maak die keus, omdat ik zie dat het hem goed doet. Ik word zelf heel gelukkig als ik hem gelukkig zie. En is dat niet waar het omdraait bij relaties?

UPDATE november 2018

Het gaat steeds beter met Scott. Hij kan zich sneller bij dingen neerleggen en herstelt sneller. Met veel honden kan hij nu overweg. Hij blijft moeite houden met honden die op hem af komen, maar ik heb goede hoop dat hij daar ook steeds meer rust in gaat vinden.

Barka

Barka Barka PhotoCarmen

Knuffelbeer en vol aandacht

Barka is dit jaar helaas overleden.

Barka is mijn tweede grote grijze Kees (geboren in 2005). In huis gehaald vanuit een bewuste, doordachte en goed belezen keuze. Gezocht onder goede fokkers.

Waarom een keeshond? Bij het lezen van het karakter van een Kees moest ik lachen. Ze zijn grappig en zien er ook nog eens uit als teddyberen. Alhoewel er in de beschrijving staat dat keeshonden wat terughoudend zijn naar vreemden, heb ik daar bij hem nog nooit wat van gemerkt. Wat ik heel fijn vind is het 0,0 jachtinstinct bij Barka. Hij is altijd in de buurt, altijd oplettend en altijd gehoorzaam.

Belonen met voer

Opgevoed in het tijdperk dat ik alles beloonde met voertjes. Hierdoor vind ik hem soms wel te slaafs doen wat ik zeg. Nadenkend vermogen heb ik er keurig uit getraind in al die jaren. Nu ik met Scott een ander pad ben ingeslagen, merk ik het verschil. Evengoed is hij mij zeer dierbaar en heb ik ook veel baat bij zijn gehoorzame aard.

Omdat hij zo gefocust is op mij zet ik hem in zeldzame gevallen wel eens in bij onzekere, angstige honden. Omdat dit uiteraard ook iets met hem doet, maak ik hier niet veel gebruik van.

Oudere hond

Barka wordt al een dagje ouder. Toch draait hij nog actief mee met de wandelingen. Zei het in een rustiger en minder springerig tempo dan Scott. Hij wil nog heel graag mee. Het houdt hem actief.

Barka is dol op aandacht en vindt het heerlijk om gemasseerd te worden. Bij de dierenarts is hij altijd wat gespannen. Bewust zoekt hij dan de aanraking en oogcontact. Zo belangrijk om hier op in te gaan. Het zorgt ervoor dat hij kalmeert en beter om kan gaan met de stress.