Trektocht met Scott in Drenthe

Samen met je hond in alle rust er op uit: genieten!

Van eigen deur naar eigen deur een ommetje gemaakt van 110 km. Via bossen, weilanden, zandvlaktes, waterplassen en ontzettend weinig autowegen. Zo vertrouwd en heerlijk om met je hond vijf dagen te trekken, met alleen maar wat basisspullen in je rugtas (toch al snel zo’n 7 kilo). Geslapen in bed & breakfasts.

Heerlijk om Scott zo eindeloos te zien genieten. Als hij los kon rende hij achter spoortjes aan en een minuut later zag ik hem dan met een tevreden blik weer voor of achter me op het pad verschijnen. Heerlijk om er op te kunnen vertrouwen dat hij bij mij in de buurt wil blijven en niet te ver afdwaalt.
Aan de lange lijn kon hij ook lekker heen en weer snuffelend over het pad. Had ik vooraf nog gedacht dat hij vanzelf wel een keer rustig naast me zou gaan lopen, dan kwam ik bedrogen uit. Hij bleef actief. Alleen aan het feit dat hij bij pauzes meteen neerplofte en andere honden negeerde !, kon ik merken dat hij toch wel moe was.

Als je loopt besef je pas hoe groots, divers en mooi Drenthe en Friesland zijn qua natuur. Soms kwam ik hele tochten niemand tegen, alleen schapen, reeën, schotse hooglanders…

Even van de wereld zonder internet

Geen internet mee, alleen een oud mobieltje en een fotocamera, was heerlijk. Idioot dat je toch af en toe kijkt op je mobiel of je bericht hebt, terwijl je alleen je man je nummer hebt gegeven. En hoe snel je vergeten bent hoe onhandig het typen op zo’n oud ding ging. Mijn stelling is nu: ‘de smartphone en internet heeft jongeren niet van lezen en schrijven afgehaald, maar ze er juist weer naar terug gebracht’. Met die oude telefoon verval je vanzelf in kort taalgebruik en weinig woorden, omdat dat veel te veel tijd kost.

Soms de weg kwijt in het bos, gelukkig hield ik de kaart goed bij en kon dan weer teruglopen naar het punt waar het nog klopte. Soms, als ik al twijfelde, wat takken als pijlen neer gelegd om de weg terug te vinden. Handig om op de kaart je spoor bij te houden, bijvoorbeeld als blijkt dat een mega stuk bos, inclusief wegwijspaaltjes, is omgekapt.

Intensief contact met je hond

Beter contact met mijn hond gekregen? Neu, dat had ik al. Wel verdiept, want je bent dag en nacht samen, veel oogcontact en weinig woorden. En je hond zo zien genieten doet je bedenken wat veel honden op dagelijkse basis, de mijne niet uitgezonderd, tekort komen. En daarvoor hoef je echt geen 6-7 uur per dag op sjouw, alhoewel ik Scott daar best een plezier mee zou doen.

En dan het totaal onverwachte mega mooie weer. Geweldig.