• video

Hoe geef ik mijn hond zelfvertrouwen?

Er zijn veel manieren om je hond meer zelfvertrouwen te geven. Een heel belangrijke is hem zelf na te laten denken en hem zelf naar oplossingen te laten zoeken.
In onderstaand filmpje zie je Scott in een stapel takken zoeken naar zijn knuffel. Hiervoor moet hij zich goed focussen, want hij moet immers sluip door, kruip door. En telkens van takken af kletteren is ook geen pretje. Daarnaast is er geen makkelijke weg naar zijn knuffel. Hij zal na moeten denken om de juiste weg en oplossing te vinden. Dit zie je hem ook regelmatig doen. Hij gaat even zitten of liggen en staart wat in de ruimte. Je ziet hem ook uit de setting weglopen, om even informatie te kunnen verwerken.
Zo nu en dan zie je hem naar mij kijken. Dit is iets wat we vaker doen. Ik vind oogcontact een van de belangrijkste dingen in mijn relatie met mijn honden. Ze mogen mij dingen vragen. In dit geval vind ik dat hij het best zelf op kan lossen. Ik kijk wel terug, maar zeg niks. Mocht hij er echt niet uitkomen en gefrustreerd raken dan kan ik hem altijd nog helpen door mee te zoeken. In dit geval niet nodig dus. Dit is een fantastische oefening voor je hond. Uiteraard moet hij daar fysiek wel toe in staat zijn. Maar je kan het zo moeilijk maken als nodig is.